En almennyttig almenvelgørende fond kan i forbindelse med testamenterede gaver med størst fordel bruges af personer, hvor arven ikke skal gå til ægtefælle/børn, men der i mod til arvinger lidt længere ude i familien fx søskende eller niecer/nevøer.
Ved at bruge den gældende lovgivning (arvefinten) er det win-win for alle involverede parter.
Finten går ud på, at man indsætter en velgørende organisation som fx Kræftens Bekæmpelse eller Hjerteforeningen (eller Outrup Fonden) som legatar i et testamente mod, at organisationen betaler arveafgiften for de øvrige arvinger. Fremgangsmåden betyder, at de øvrige arvinger i den sidste ende modtager en større nettoarv, end de ellers ville have gjort, fordi de ikke skal betale arveafgift af den fordel, der ligger i, at den velgørende organisation – som selv er fritaget for at betale arveafgift – betaler deres andel af afgiften.
Finten er primært interessant i de tilfælde, hvor hele eller dele af arven skal tilfalde personer, der ikke er nærtstående med arveladeren. Det kan fx være søskende, nevøer og niecer, naboer eller gode venner. Altså tilfælde, hvor der ikke kun skal betales arveafgift med 15 %, men derimod med 36,25 %.
Den økonomiske fordel forudsætter, at den velgørende organisation indsættes som legatar for op mod 30 % af formuen i boet. Sker dette, vil nettoarven til de øvrige arvinger kunne øges med små 30.000 kr. i et bo med en nettoformue på 1 mio. kr., og allerede ved en formue på 4 mio. kr. vil der være mere end 200.000 kr. ekstra til de øvrige arvinger, hvis der indsættes en velgørende organisation til at arve 30 % af formuen, end hvis de bare selv skulle dele denne mellem sig.
Kilde: BDO Revision